Nieuwsbrief

Zaken doen met een uitzendbureau

Een uitzendbureau neemt u veel werk uit handen, maar als ondernemer is het uw verantwoordelijkheid om zaken te doen met een bureau dat zich aan de regels houdt. In dit artikel leest u wat u, als inlener van uitzendkrachten, kunt doen om misstanden te herkennen en problemen te voorkomen.

1. Controleer of het uitzendbureau geregistreerd staat bij de kamer van koophandel (KvK)

Elk bedrijf dat tegen vergoeding arbeidskrachten ter beschikking stelt, moet in het handelsregister van de Kamer van Koophandel als zodanig geregistreerd staan. Controleer altijd of uw uitzendbureau een juiste registratie heeft, kijk op kvk.nl/waadi of het bedrijf waarmee u zaken doet, geregistreerd is door het KvK-nummer in te vullen.

2.  Controleer of het uitzendbureau gecertificeerd is door de stichting Normering Arbeid

De stichting Normering Arbeid (SNA) wil, door middels van de normen van NEN-4400, de risico’s die opdrachtgevers lopen door zaken te doen met een uitzendbureau te beperken. Als een uitzendbureau een SNA-certificaat heeft, hebt u meer zekerheid dat u zaken doet met een betrouwbaar uitzendbureau.

3. Is het uitzendbureau lid van een brancheorganisatie?

Een uitzendbureau kan lid zijn van een brancheorganisatie. Brancheorganisaties controleren hun leden op naleving van de cao, zij stellen kwaliteitseisen aan hun leden en helpen hen bij deskundigheidsbevorderingen.

4. Is er een vonnis tegen het uitzendbureau uitgesproken?

Op de website van Stichting naleving cao voor uitzendkrachten (sncu.nl), heeft u de mogelijkheid om te zien of het uitzendbureau zich in het verleden aan de cao-regels heeft gehouden. Op de website (sncu.nl) vindt u welke vonnissen wanneer tegen een bureau zijn uitgesproken.

5. Belangrijke punten waar u op moet letten:

  • Betaalt het bureau het loon en de sociale lasten conform de regels?

Het is belangrijk dat het uitzendbureau voldoet aan het betalen van het minimumloon en voldoet daarnaast aan alle verplichte sociale lasten, zoals sociale verzekeringspremies.

  • Betalen via een geblokkeerde rekening.

Als u zaken doet met een uitzendbureau met een SNA-certificaat en u stort een deel van het factuurbedrag op een G-rekening, dan bent u gevrijwaard van aansprakelijkheid als het uitzendbureau verschuldigde loonheffingen of omzetbelasting niet betaalt.

  • Controleer of buitenlandse arbeidskrachten bij u mogen werken.

Als u via een uitzendbureau buitenlandse uitzendkrachten inhuurt, moet u controleren of zij in Nederland mogen werken. Arbeidskrachten uit één van de landen die behoren tot de Europese Economische Ruimte (m.u.v. Roemenië, Bulgarije en Kroatië) mogen vrij in Nederland werken.

  • Controleer de identiteit en het identiteitsbewijs van uw uitzendkracht.

Vraag het uitzendbureau om een kopie van het identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) van de uitzendkracht. Vraag de uitzendkracht voor aanvang van de werkzaamheden om een geldig origineel identiteitsbewijs (geen rijbewijs en geen kopie). Vergelijk het identiteitsbewijs met de kopie van het uitzendbureau.

  • Arbo- en arbeidstijdenwet.

Als werkgever zorgt u voor een gezonde en veilige werkplek, maar u moet zich ook houden aan de arbeidstijdenwet. Deze regels zijn hetzelfde voor uw vaste werknemers als voor uw uitzendkrachten.

 

Bloom voldoet aan alle benodigde eisen en is daardoor een betrouwbare speler in de uitzendbranche. Wij zorgen dat u als bedrijf niets te kort komt en dat alles gaat volgens de voorgeschreven wetten en regels.