Geen beleid tegen discriminatie? Dan riskeert recruiter straks 4.500 euro boete

Geplaatst op

Kun je als recruiter niet duidelijk laten zien dat je in je werving- en selectieproces discriminatie tegengaat? Dan kun je straks een boete tegemoet zien van wel 4.500 euro. Zo staat te lezen in een wetsvoorstel dat nog dit jaar bij de Raad van State moet liggen.

Het wetsvoorstel was al eerder aangekondigd, maar is deze week officieel naar buiten gekomen en de zogeheten internetconsultatie ingegaan. Opvallend is dat in de wet staat dat het niet hoeft te gaan om daadwerkelijk aantoonbare discriminatie van een sollicitant. Ook als je als werkgever niet goed kunt aangeven hoe je discriminatie voorkomt in je hele recruitmentproces kun je dus al een boete tegemoet zien. En die kan dus oplopen tot 4.500 euro per geval.

”Ook als je niet goed kunt aangeven hoe je discriminatie voorkomt in je hele recruitmentproces kun je al een boete tegemoet zien.”

We zijn eruit: een nieuwe cao voor uitzendkrachten

Geplaatst op

We zijn eruit. Na ruim een jaar onderhandelen is het gelukt om een nieuwe cao voor uitzendkrachten te realiseren. Een vernieuwde én geharmoniseerde cao, want de ABU- en NBBU-cao worden volledig in elkaar geschoven.

Belangrijker nog: een cao met een investering in kwaliteit en de waarde van uitzendwerk die past bij de ambitie van ABU.

Eén cao, twee boekjes en daarmee een gelijk speelveld en duidelijkheid voor al die honderdduizenden uitzendkrachten en duizenden uitzendondernemingen. Dat is winst voor de branche. Een historisch resultaat waar ABU trots op is. Vrucht van een constructieve samenwerking met de collega’s van de NBBU.

Het was een langdurig en moeizaam proces, want werkgevers en vakbonden lagen ver uit elkaar. Soms gingen de koppen hard tegen elkaar en liepen de emoties hoog op. De persoonlijke verhoudingen bleven altijd goed en er werd flink gelachen. Hard op de inhoud, zacht op de relatie. Volgens het boekje. 

Belangrijk is dat sociale partners voldoende vertrouwen en gedeelde belangen hebben. Die zijn tegenwoordig moeilijk te vinden en verdwijnen in het geweld van het overleg vaak uit beeld. Toch boden ze ons houvast. Beide partijen zien uitzenden als meest aantrekkelijke vorm van externe flexibiliteit. Beide partijen zijn ervan overtuigd dat de keuze voor uitzenden niet louter op de prijs mag zijn gebaseerd. Het is een gezamenlijke ambitie om  meer werkzekerheid voor uitzendkrachten te realiseren, evenals goed werkgeverschap en daarmee verdere emancipatie van uitzendwerk.

De nieuwe cao geeft invulling aan die gezamenlijke ambities. Het is belangrijk dat werkgevers en vakbonden elkaar daarin hebben kunnen vinden. Het laat zien dat er in de polder nog steeds afspraken te maken zijn over gevoelige zaken als flexwerk. 

Dat is goed nieuws want er spelen op de arbeidsmarkt meer sociale kwesties die om gezamenlijke oplossingen vragen. Daaraan werkt de commissie-Borstlap nu. Maar gezamenlijkheid is in deze tijd van (politieke) versplintering steeds moeilijker te realiseren: juist dan moeten werkgevers en vakbonden het roer in eigen hand nemen.

Ik hoop dat ons akkoord de Haagse polder inspireert. 

Met deze tips boost je je zelfvertrouwen op werk

Geplaatst op

Of het nou om een scriptie, deadline of ander lastig obstakel gaat, we hebben allemaal wel eens tegenslagen gehad. Maar elke keer als je de uitdaging overwonnen had, groeide je zelfvertrouwen. Dus de volgende keer als je met iets worstelt, houd dit dan in gedachten. Enne, naast het overwinnen van uitdagingen, zijn er ook nog andere manieren om je zelfvertrouwen te vergroten.

1. Gelijkwaardig

Er zullen altijd mensen die slimmer, beter of hoger opgeleid in iets zijn, maar dat betekent niet dat je minderwaardig bent. Als je jezelf minder voelt dan anderen, dan zul je nooit datgeen bereiken wat je écht wil. In plaats van anderen als ‘beter’, ‘slimmer’ of ‘belangrijker’ dan jezelf te zien, begin ze als gelijkwaardig te zien. Een eenvoudige manier om dit te doen is om in gedachten te houden dat je manager, baas of wie dan ook allemaal in hetzelfde team zitten! Verander je mentaliteit en kijk hoe je zelfvertrouwen stijgt.

2. Het juiste doen

Ooit opgemerkt dat als je iets verkeerds doet, je je van binnen slecht voelt? Maar als je juist iets goeds doet, dan voel je je geweldig. Dus hoe meer slechte dingen je doet, hoe slechter je je voelt en hoe lager je zelfvertrouwen is. Streef naar vriendelijkheid, wees meelevend en behulpzaam. Als je goed in je vel zit, zal je dit ook uitstralen en je zelfvertrouwen boosten.

3. Dress for success

Heb je een sollicitatiegesprek? Zorg er dan voor dat je weet welke ‘kledingvoorschriften’ het bedrijf hanteert. Trek wel iets aan waar jij je prettig in voelt. Heb je al een baan? Trek elke dag iets aan waar jij je op en top in voelt, breng je haar in model (of niet) en off you go.

4. Vier al je overwinningen (groot én klein)

We kijken te vaak naar wat we nog moeten doen, in plaats van wat we al bereikt hebben. Sta vaker stil bij je overwinningen en vier ze. Geef een feestje, ga uiteten of proost er op. Als je de grote en kleine overwinningen in je leven viert, blijf je opgewekt, zelfverzekerd en enthousiast.

(Bron: Lifehack/ marieclaire.nl)

CBS meldt stijging werkloosheid

Geplaatst op

Een opmerkelijke trendbreuk: de werkeloosheid is licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die zojuist bekend zijn gemaakt. Sinds maart kwamen er gemiddeld per maand 2.000 werklozen bij. In juni zaten in totaal 313.000 mensen zonder baan. ‘Het lijkt paradoxaal’, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

‘Werkloosheid kan op verschillende manieren stijgen’, zegt Van Mulligen. ‘Mensen kunnen hun baan verliezen, maar er kunnen ook veel meer mensen op zoek gaan naar werk, dan dat er mensen werk vinden. Dat die toestroom groter is.’

Desgevraagd zegt Van Mulligen dat de tijden van hoogconjunctuur wel voorbij zijn: ‘De economische groei in het eerste kwartaal was minder uitbundig. Twee jaar op rij groeide de economie sneller dan in tien jaar tijd, dus het is de natuurlijke gang van zaken: het is niet altijd feest.’ Ook was de arbeidsdeelname niet eerder zo hoog: ‘De groep onbenut arbeidspotentieel slinkt ook’.

Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden ook iets toegenomen. Vanaf maart kwamen er gemiddeld 2.000 werklozen per maand bij, tot een totaal van 313.000. Daarmee komt de werkloosheid uit op 3,4 procent van de beroepsbevolking.

Volgens hoofdeconoom Menno Middeldorp van Rabobank zitten we in een fase van de arbeidsmarkt waarin veel zaken tegelijk gebeuren. ‘De snelheid waarmee de economie groeit neemt af, mensen gaan naar de arbeidsmarkt toe, maar tegelijkertijd worden ook steeds meer risico’s zichtbaar. Dat is een kantelpunt. We denken bij Rabo dat de werkloosheid nog wel gaat stijgen.’

(Bron: BNR)

Aantal werkenden groeit nog steeds, maar iets minder snel

Geplaatst op

Het aantal werkenden groeit nog steeds, maar wel iets minder snel dan in het eerste kwartaal. De toename was in de afgelopen drie maanden zo’n elfduizend per maand, terwijl in januari, februari en maart de groei nog zestienduizend per maand was. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In mei waren er 8,9 miljoen werkenden, wat neerkomt op 68,7 procent van de bevolking. Dat is ongeveer evenveel als in maart en april. Het aantal werkenden tussen de 15 en 75 jaar oud nam de afgelopen drie maanden toe met elfduizend per maand.

De arbeidsdeelname onder mannen is al sinds november 2018 ongeveer gelijk, met 73,1 procent. Bij vrouwen steeg de arbeidsdeelname sindsdien met 0,5 procentpunt tot 64,3 procent.

(meer…)

Komkommertijd op werk? ‘Begin wat later, ga wat eerder weg’

Geplaatst op

Het is zomervakantie, bouwvak, reces, de tv heeft een uitzendstop en de kranten komkommertijd. Tel daar twee hittegolven in een maand bij op, en het is aanlokkelijk om op kantoor in te dommelen tot er weer actie is. Maar de rustige zomerperiode kun je zeker ook nuttig besteden.

De hele zomer onderuitgezakt je achturige werkdag afvinken bevordert niet bepaald je positieve werkenergie, zegt Martin Hersman. De voormalige topschaatser werkt bij Lifeguard, een adviesbureau dat vitaliteitstrainingen geeft aan grote organisaties als de Rijksoverheid, FrieslandCampina, Aegon en ING.

Hersman: “In de zomer is er minder afleiding, en dus werk je productiever. Uit onderzoek blijkt dat het na elke afleiding – een appje, een melding van Instagram of een mailtje dat oppopt – twaalf tot twintig minuten duurt voordat je weer volledig geconcentreerd kunt werken.”

Als dat wegvalt is er volgens Hersman ineens alle tijd om projecten voor te bereiden en de agenda voor de komende maanden effectief in te plannen. “En dat zonder je af te laten leiden door collega’s.”

Financebedrijven en overheden zitten vaak vast in een trage manier van werken, met veel overleg en weinig ruimte voor het zelf oplossen van problemen, zegt Hersman.

In de zomer ervaren deze werknemers meer autonomie, stelt het adviesbureau, en dat voelt goed. Hersman: “Je merkt dat alles loopt zoals het moet. In de zogenaamde komkommertijd besef je ineens hoe ingewikkeld je het jezelf al die maanden hebt gemaakt.”

Laat zien wat je kan

Volgens Tosca Gort, arbeidspsychologe, is de zomerperiode heerlijk voor zowel managers als uitvoerende werknemers, als de werksfeer het toelaat. “Je kan boeken en blogs lezen over je vakgebied, je planning ordenen, je hoofd leegmaken, creatieve ideeën bedenken, doelen voor jezelf opstellen.”

(meer…)

Bouwers in de knel door strengere regels

Geplaatst op

Bouwers blijven straks langer aansprakelijk voor hun opgeleverde werk. NOA, de branchevereniging voor afbouwbedrijven, waarschuwt dat voor sommige klussen straks niemand meer te vinden is, omdat ze simpelweg te risicovol worden.

Met de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, die is bedoeld om de consument te beschermen, blijft de aannemer ook aansprakelijk voor gebreken die pas ná de oplevering worden ontdekt. Een omkering en een verzwaring van de bewijslast, zegt NOA-directeur Frank Rohof, die voor heel veel bedrijven problematisch is. De verzwaring geldt vooral voor de consumentenmarkt. Rohof denkt dat zo’n 80 procent van de bedrijven die niet zakelijk werken, de gevolgen van de nieuwe regeling zullen ondervinden.

De wet is juist goed, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. De koper van een huis worden hiermee eindeloze procedures bespaard om zijn gelijk te halen.

(Bron: BNR.nl)

Waarom ondanks alle vacatures in Twente niet iedereen aan het werk is

Geplaatst op

De economie draait op volle toeren, bedrijven doen goede zaken en personeel is niet aan te slepen. In Twente zijn er op dit moment 6700 vacatures. Maar nog steeds zitten er 9525 mensen in de WW. Mensen die een uitkering ontvangen en snel aan het werk willen. Waarom vullen zij dan die 6700 vacatures niet in?

Linda Donker kan niet wachten tot ze zelfstandig op de bus rijdt als buschauffeur. Onlangs mocht ze al even aan het vak snuffelen, tijdens een rijtest door Almere. “Wat was dat gaaf”, vertelt ze met een grote grijns op haar gezicht. “Toen ik uit die bus kwam stond ik echt te stuiteren.”

Dat kon zij zich ruim een jaar geleden niet voorstellen. Toen werkte de Bornse nog als HR-manager. Maar de personeelsfunctionaris raakte haar baan kwijt. Ze kwam in de WW terecht en stuurde elke maand zeker 25 sollicitatiebrieven in haar zoektocht naar een nieuwe baan in dezelfde branche. Minstens twee keer in de week werd ze uitgenodigd voor een gesprek, wat vaak ook nog tot een tweede gesprek leidde. Maar het leverde haar geen baan op. “Bij de afwijzing hoorde ik vaak dat er wel tachtig mensen gesolliciteerd hadden, van wie ze er minstens tien op gesprek lieten komen”, vertelt Donker. “Na de zoveelste afwijzing dacht ik: ‘ik moet wat anders zoeken’.”

 

Buschauffeur

Dat heeft ze nu gevonden bij Keolis, de vervoersmaatschappij. In vier weken tijd volgt ze met zeventien anderen de praktijkopleiding, daarna volgen vier weken van intensieve rijopleiding. En vanaf eind januari rijdt ze zelfstandig op de Keolis-bus op een van de lijnen in de regio Twente. De stap die Linda Donker maakt, omscholing naar een heel ander vak, is een stap die veel mensen de komende jaren moeten zetten om aan het werk te komen, voorspellen arbeidsmarktdeskundigen. Vraag en aanbod sluiten namelijk niet goed op elkaar aan. Er is de laatste jaren vooral veel administratief werk verdwenen. Zo ging tussen 2013 en 2016 een op de vijf secretaressebanen verloren. Net als administratieve functies, die door automatisering overbodig werden. Terwijl er in járen niet zoveel vacatures zijn geweest als nu; 6700 in Twente.

(meer…)

Twentse vuist tegen ID-fraude en vervalste diploma’s

Geplaatst op

ENSCHEDE – Verzwijging van criminele antecedenten en vervalsing van ID-bewijzen of diploma’s; het gebeurt regelmatig in sollicitatieprocedures en bij zakelijke transacties. Het Enschedese bureau Pescheck onderzoekt de achtergronden van sollicitanten, zakenlieden en potentiële klanten.

„Wij zijn geen traditioneel recherchebureau”, zegt oprichter Serhat Elban (32) van Pescheck, om meteen een misverstand weg te nemen. „We doen wel digitaal onderzoek, maar dat alleen mét toestemming van de mensen om wie het gaat. Die geven ons schriftelijk toestemming dat wij mogen controleren of bepaalde dingen die zij beweren ook kloppen.

We brengen de instelling of het bedrijf waarvoor we werken en de betrokken privépersoon tegelijkertijd verslag uit van onze bevindingen en spreken geen oordeel uit.”

De vraag uit de markt is groot. Overheidsinstellingen en bedrijven, waaronder banken, schakelen Pescheck in voor de screening. Het bureau groeit zo snel, dat Oost NL en investeringsmaatschappij Arches Capital vorige week een aandeel namen in Pescheck.

Het idee ontstond toen hij na zijn studie aan Saxion in Berlijn werkzaam was bij een fintech-bedrijf, zegt Elban uit Oldenzaal. „Met mijn collega’s schreef ik financieringsvoorstellen. We huurden daarbij regelmatig externe deskundigen in. Die bleken vaak over minder kwaliteiten te beschikken dan ze volgens hun diploma zouden moeten hebben. De afdeling personeelszaken daar had geen goed zicht op de kwalificaties van die inhuurkrachten. Dat was tenminste mijn conclusie.”

Vergunning
Terug in Nederland richtte Elban begin 2015 Pescheck op. De eerste twee jaren was het bureau nog niet actief. „De certificering voor particulier onderzoeksbureau heeft lang geduurd. Het Ministerie van Justitie geeft uiteindelijk de vergunningen af in onze branche.”

80 procent van de omzet komt nu uit het aanvragen van de Verklaring Omtrent Gedrag, die Pescheck online verzorgt in opdracht van particulieren en bedrijven. Onder de noemer VOG-aanvraag.nl werden voor 700 organisaties al meer meer dan 150.000 aanvragen verwerkt. „10 procent van de VOG-aanvragen in Nederland loopt al via ons”, zegt Qi Lin (30), directielid en compagnon van Elban. „En dat percentage zal nog wel groeien. Nu vraagt rond de 35 procent van de bedrijven, instellingen en verenigingen een VOG of screening van werknemers of vrijwilligers. In een land als de VS is dat 95 procent en in Engeland 55 procent. In die richting zal het in Nederland ook gaan groeien, verwachten wij. Het aantal VOG-aanvragen stijgt dit jaar naar verwachting in ons land van 1,2 naar 1,4 miljoen.”

Circa 20 procent van de omzet komt nu uit internationaal onderzoek en onderzoek naar de echtheid van diploma’s. „Want wie goed is met het programma Photoshop, kan op de computer de fraaiste diploma’s ontwerpen, compleet met watermerk”, meldt de eveneens uit Oldenzaal afkomstige Lin. „Wij hebben in Nederland toegang tot het diplomaregister van DUO. Van na 1995 behaalde diploma’s is relatief eenvoudig te controleren of ze kloppen, voor oudere diploma’s moet er in archieven worden gezocht en hebben we geen 100 procent garantie dat we de echtheid kunnen garanderen.”

Databanken
Pescheck heeft ook toegang tot internationale databanken. Bijvoorbeeld tot de PEP-Sanctielijsten (Politically Exposed Persons) waarop de namen van onder anderen terroristen staan en de namen van mensen, die nauwe contacten onderhouden met politici die door westers instellingen als dubieus worden gezien. Bijvoorbeeld de Russische oligarchen uit de entourage van de Russische president Poetin.

De groei bij Pescheck moet in de toekomst vooral uit internationalisering komen. Met de komst van steeds meer kenniswerkers en buitenlandse studenten naar Nederland, groeit ook de vraag om hun identiteit te checken en de echtheid van de diploma’s waarover ze zeggen te beschikken. Elban: „We hebben toegang tot internationale bronnen en databanken en als die geen antwoord geven dan stellen we zelf een onderzoek in als de klant dat wil. Gaan we bijvoorbeeld bellen en mailen met een universiteit in India om te checken of een kandidaat daar bekend is en zijn diploma er heeft behaald.”

Aanvragen
Pescheck verwerkt nu met twaalf medewerkers (negen fte) tussen de vierhonderd en vijfhonderd aanvragen per dag. De kosten van een onderzoek bedragen maximaal 100 euro. Qi Lin: „Dan gaat het om een combinatie van checks. Bij de gemiddelde opdracht gaat het om 25 euro.”

Pescheck denkt de ‘productie’ te kunnen opvoeren met verdere automatisering en is op zoek naar specialisten die daarvoor de software kunnen schrijven. „We verwachten binnen vijf jaar naar veertig werknemers te kunnen groeien”, zegt Elban. Dat zal niet kunnen in het huidige onderkomen HUB Twente, een kantoor voor start-ups in het centrum van Enschede. Elban: „Verhuizing zal de volgende stap zijn.”

(bron: tubantia.nl)