AOW na 45 jaar werken moet in de wet geregeld worden

Geplaatst op

Zo haal je met een zwaar beroep gezond je pensioen

Na 45 jaar stoppen met werken. Bij het stemmen door onze leden over het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao Bouw & Infra werden in het reactieveld hierover behoorlijk wat opmerkingen gemaakt en vragen gesteld. En werd opnieuw duidelijk hoe belangrijk dit onderwerp is voor velen in de sector. Hoe wij de toekomst van het eerder stoppen met werken bij zware beroepen zien, lees je hier.

Eerder stoppen is recht voor iedereen

De zwaarwerkregeling, daar zijn we blij mee. Maar wat we eigenlijk willen is dat de afspraken over eerder stoppen met werken niet worden gemaakt aan cao-tafels, maar dat het wettelijk geregeld wordt. Het moet niet afhankelijk zijn van de sector waarin je werkt of cao waaronder je valt of je wel of niet kunt stoppen met werken, maar een recht voor iedereen die aan de voorwaarden voldoet. Met wetgeving ben je niet afhankelijk van afspraken in jouw cao.

Centrale afspraken lastig volgens Koolmees

Minister Koolmees liet kort geleden in zijn pensioenbrief aan de Tweede Kamer weten dat het lastig wordt om centraal wettelijke afspraken te maken over eerder stoppen met werken voor mensen met zware beroepen. Zo zouden er bijvoorbeeld gegevens ontbreken, waardoor iemands arbeidsverleden niet altijd goed te achterhalen is. En dus of iemand in aanmerking komt om eerder te stoppen met werken.

FNV-bestuurder Hans Crombeen: Er moet een regeling komen. Dat zijn we verplicht aan mensen in onder meer zware beroepen. We zijn met elkaar creatief genoeg om de uitdagingen te lijf te gaan.

Samen op zoek naar oplossingen

In zijn pensioenbrief constateert Koolmees dus dat er knelpunten zijn bij een 45-jaren regeling, maar hij geeft ook aan dat het nu tijd is voor open overleg zonder voorwaarden vooraf tussen bonden, werkgevers en het kabinet.  FNV penningmeester Willem Noordman hierover: ‘Nu we weten wat de knelpunten zijn, kunnen we in gezamenlijk overleg op zoek gaan naar oplossingen.’

’45 jaar werken is genoeg’ regeling

De zwaarwerkregeling is nu geregeld tot en met 2025. Daarna zou er wat ons betreft dus een ’45 jaar werken is genoeg’ regeling moeten zijn. We hebben dus tot 1 jan 2026 om te proberen om de opvolging van de huidige zwaarwerkregeling per wet te regelen. Zo kunnen we er voor zorgen dat mensen met zware beroepen en vaak lagere inkomens ook in de toekomst eerder kunnen stoppen met werken.

Eerder stoppen haalbaar volgens het EIB

Een paar jaar geleden deed het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) al onderzoek naar maximaal 45 jaar werken voor mensen in zware beroepen. Onderzocht werd wat dit Nederland zou kosten en wat de (on)mogelijkheden waren. De conclusie van het EIB was dat pensioen na 45 jaar werken, haalbaar is.

(bron: FNV.nl – 3 juni 2021)

‘Actieplan voor tekort bouwpersoneel nu harder dan ooit nodig’

Geplaatst op

Wie gaat de 100.000 woningen per jaar bouwen – de ambitie van veel partijen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen – als het personeelstekort in de bouw niet wordt opgelost? Jeroen Meerum Terwogt, directeur van Building Heroes, roept de regering op om in actie te komen. En deelt alvast drie adviezen om het te kort aan bouwpersoneel aan te pakken.

“Wat de politiek lijkt te vergeten, is dat er mensen nodig zijn om de bouwplannen uit te voeren”, aldus Meerum Terwogt. Daarmee doelend op het nijpende te kort aan bouwpersoneel. “Het  volgende kabinet moet niet alleen nadenken over het aantal woningen dat moet worden gerealiseerd. Zorg er ook voor dat er voldoende mensen in de bouw (blijven) werken.” Hij deelt drie adviezen, gebaseerd op zijn ervaring, waarmee het woningtekort sneller kan worden opgelost.

1: Opleidingen en bedrijven moeten meer samenwerken

“Veel jonge professionals worden tijdens hun opleiding onvoldoende voorbereid op de realiteit op de bouwplaats. Een oplossing is om bouwbedrijven en opleidingen meer te laten samenwerken, bijvoorbeeld door bedrijven meer te laten vertellen over welke vaardigheden nu nodig zijn. Ook het ‘sponsoren’ van studenten is geen gek idee. In de Verenigde Staten scoren getalenteerde basketballers een gratis opleiding. Waarom zou een bouwbedrijf studenten niet kunnen helpen en zo verzekerd zijn van talent?”

2: Maak-instroom makkelijker

“Als een branchevreemde professional in de bouw aan de slag wil, is het vaak nog een uitdaging om een baan te vinden. Dat komt omdat er dikwijls wordt geselecteerd op basis van een opleiding, in plaats van vaardigheden. Een mogelijke oplossing om specifiek op vaardigheden te werken, is het lanceren van een ‘skill-paspoort’ door de overheid. Zo zien bouwbedrijven op een betrouwbare manier wie over welke vaardigheden beschikt, zodat ze sneller de juiste mensen aantrekken om hun (bouw)plannen te realiseren.”

3: Zet in op human skills

“Tijdens een bouwopleiding is er een focus op veel technische kennis en vaardigheden, terwijl het werk in de realiteit complexer is dan alleen het oplossen van een technische puzzel. Door studenten al vroeg te leren overleggen, samenwerken, presenteren en leidinggeven, valt er een wereld te winnen. Het zijn immers deze ‘human skills’ die een werknemer, en dus een bouwbedrijf, succesvol maken.”

Concrete oplossingen

Meerum Terwogt pleit ervoor als sector het goede voorbeeld te geven. Dat betekent met elkaar in gesprek gaan en samen tot concrete oplossingen komen. “Er wordt door de overheid budget vrijgemaakt voor ‘werk naar werk’ en voor ‘levenslang leren’. Als we dit geld en onze aandacht nu goed en duurzaam besteden, kunnen we de woningnood aanpakken en ervoor zorgen dat de bouw een aantrekkelijke beroepssector wordt en blijft.”

(bron: aannemervak.nl 16 juni 2021)

‘Je leert elke dag bij want techniek staat niet stil’

Geplaatst op

BERGEN OP ZOOM – Het bedrijf P. Jansen Installatietechniek B.V. is al jaren een bekende naam in Bergen op Zoom en verre omstreken. Het bedrijf bestaat dit jaar 85 jaar en is gevestigd aan de Kruisakkers vier te Bergen op Zoom. Ze maken onderdeel uit van de Kemkens groep, servicepartner van Essent, leveren maatwerk op het gebied van warmtetechniek en doen veel aan duurzame ontwikkelingen. Je kunt er terecht voor onder andere warmtepompen, cv-ketels, zonnepanelen, loodgieterswerk, ventilatietechniek, elektrotechniek en service en onderhoud (24/7 storingsdienst). Ook hebben ze een internet- en balieverkoop voor zelfbouwers en particulieren.

(meer…)

Werken in productie en techniek? Deze profielen zijn gewild

Geplaatst op

Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren.

Massa’s technici nodig

Technici zijn nog steeds het hardst nodig in productie en techniek, zo laat VDAB weten. Deze beroepsgroep omvat tal van functies, zoals onderhoudsmecanicien, elektrotechnisch installateur en onderhoudselektricien. De beroepen in productie & techniek waar VDAB het voorbije jaar het meeste vacatures voor ontving, betroffen allemaal technische profielen.

  • De grootste vraag was er naar onderhoudsmecaniciens, waar 1.774 vacatures voor binnen rolden.
  • De 1.688 ontvangen vacatures voor technicus industriële installaties raakten echter het moeilijkst ingevuld, waardoor deze functie de knelpuntberoepenlijst 2020 aanvoert.
  • Het derde meest gezochte profiel is dat van onderhoudselektricien met 1.515 extra posities.
  • De functies industrieel elektrotechnisch installateur en technicus communicatienetwerken sluiten de top vijf af met respectievelijk 1.272 en 1.231 nieuwe vacatures in 2020.

(meer…)

Het wordt makkelijker om eerder te stoppen met werken

Geplaatst op

Het wordt voor werknemers makkelijker om eerder te stoppen met werken. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Koolmees, waarin dat is geregeld. Het voorstel is een uitwerking van het pensioenakkoord.

Op grond van de wet kunnen werkgevers afspraken maken met oudere werknemers, om hun maximaal 3 jaar voor hun AOW-leeftijd een uitkering aan te bieden ter hoogte van de AOW. De werkgevers hoeven daar dan geen heffing over te betalen. Het komt er in de praktijk op neer dat werknemers als het ware AOW uitbetaald krijgen door de werkgever.

De werknemers kunnen het bedrag zelf aanvullen, bijvoorbeeld met spaargeld of door hun aanvullend pensioen eerder te laten ingaan. Het kabinet wil hiermee naar eigen zeggen tegemoet komen aan de zorgen van werknemers die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de de AOW-leeftijd.

(meer…)

Dit zijn de voordelen van mindfulness werken: ‘Niets zweverigs aan’

Geplaatst op

Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag?

Bezig zijn met mindfulness, het klinkt sommige ‘nuchtere Nederlanders’ toch wat zweverig in de oren. Kunnen we niet gewoon ons werk doen? De vorm van aandachtstraining is juist een zeer praktisch hulpmiddel om je prestaties te verbeteren, zeggen de experts. Wil je minder snel afgeleid raken of beter luisteren? Ook dan kan mindfulnesstraining je helpen.

Hij  somt de positieve effecten op: ,,Door mindfulness kun je je beter concentreren. En je leert aandachtiger te luisteren, wat helpt om op werk effectiever te communiceren. Ook leert het je beter en veerkrachtiger met spanning omgaan. En niet vast te zitten in gedachten zodat je niet hoeft te piekeren. Zo helpt het om beter te slapen. Op de lange termijn kan mindfulness zelfs helpen om de bloeddruk en hartslag laag te houden.’’

Ook proberen? Met deze vijf tips kan iedereen aan de slag met mindfulness: 

(meer…)

Hoe komen we aan meer technici?

Geplaatst op

Europa heeft de ambitie om in 2050 een klimaatneutraal en circulair continent te zijn. Dat biedt grote uitdagingen voor de arbeidsmarkt, want wie gaan al die zonnepanelen op de daken leggen en de warmtepompen en windmolens installeren? Alleen al in Nederland hebben we een dreigend tekort van 40 duizend technici. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, gaat in gesprek met Roland Pechtold, CEO van GroenLeven, over hoe we dit kunnen oplossen. “De banen in de techniek zijn de banen van de toekomst, dat moeten jongeren beseffen.”

(meer…)

Onderwijs door lasertechnologie

Geplaatst op

Onderwijs door lasertechnologie

Haaksbergen

Techniekonderwijs is inspirerend en kan leerlingen enthousiasmeren en nieuwsgierig maken. Tegenwoordig wordt in het onderwijs al steeds meer techniek toegepast.

Een lasersnijder is een goed voorbeeld van een machine die onderwijsprojecten kan ondersteunen waarbij doormiddel van lasertechnologie onder andere modelbouw, prototyping, onderzoeksprojecten en DIY-projecten kunnen worden uitgevoerd.

(meer…)