Uncategorized

Omscholing en onderwijsprogramma’s moeten opleidingen ICT, techniek en zorg Landstede boost geven

Met ‘zeer krap’ als beoordeling is de arbeidsmarkt in regio Zwolle het meest krap in de ICT-sector. Ook in de techniek- en zorgsector is het voor werkgevers lastig om werknemers te vinden. Onderwijsorganisatie Landstede Groep probeert deze krapte op te vullen door omscholing en nieuwe onderwijsprogramma’s te realiseren.

Elektriciens, vrachtwagenchauffeurs en verpleegkundigen: in vrijwel alle hoeken van het land zijn ze hard nodig, maar lastig te vinden. Openstaande vacatures in deze beroepsgroepen worden moeilijk vervuld, blijkt uit onderzoek van het UWV.

Scholen en opleidingsinstituten zouden een oplossing kunnen bieden door bepaalde opleidingen interessanter te maken voor studenten. Of, zoals onderwijsinstituut Landstede Groep doet, door huidig personeel om te scholen.

Want terwijl de studentenaantallen bij ICT en techniek een lichte stijging toont, blijft een groei van studenten bij zorgopleidingen uit. “En dat is zorgelijk en daar moeten we wat aan doen”, vindt Theo Rietkerk, voorzitter College van Bestuur Landstede Groep.

Nieuwe aanwas

Om de aanwas in de meest krappe sectoren te bevorderen, zet Landstede Groep in op omscholing van huidig personeel. Daarnaast maakte de Groep een programma waarbij voortgezet onderwijs-leerlingen makkelijk kunnen doorstromen naar vervolgopleidingen. “We hopen echt dat de rijksoverheid daar miljoenen in gaat investeren komende jaren”, vertelt Rietkerk.

Ondanks dat er een krapte is in de ICT- en technieksector, merkt onderwijsorganisatie Landstede Groep dat het aantal studenten dat deze opleidingen volgt, toeneemt. “Maar dit zijn er nog steeds niet voldoende, hoor”, vervolgt Rietkerk.

Samen doen

Maar omscholing en betere doorstroming naar vervolgopleidingen zijn niet de enige oplossingen om krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Als het aan René de Heer ligt, wethouder van gemeente Zwolle, is er nog een andere manier om weer voldoende werknemers te krijgen binnen de sectoren waar veel vraag is naar werknemers.

Volgens hem ligt de nadruk teveel op wat mensen níet kunnen, terwijl er niet wordt gekeken naar wat mensen wel kunnen. “We hebben het teveel over mensen die beperkt zijn, of te oud zijn. Maar jonge mensen kunnen juist leren van mensen die meer ervaring hebben”, meent De Heer.

(Bron: rtvoost.nl)