Werkgevers tegen loonstijging

Verschillende economen pleitten afgelopen week voor een loonstijging van ongeveer 3%. Dit zou nodig zijn om het consumentenvertrouwen te verhogen, de lage inflatie aan te jagen en de koopkracht te stimuleren. Werkgevers zijn het daar niet mee eens.
Werkgevers tegen loonstijging
Foto: ANP Foto, Roos Koole

“Dat is juist kostbaar, inefficiënt en schadelijk voor de Nederlandse economie”, zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer donderdag in De Telegraaf. Een verhoging van de lonen leidt tot hogere loonkosten en een hogere premie- en belastingdruk voor werkgevers.

Arbeidsproductiviteit
Werkgeversvereniging AWVN zegt dat sociale partners moeten kijken naar andere oplossingen. “Meer flexibiliteit en het verhogen van dearbeidsproductiviteit zouden een stap in de goede richting zijn. Een algemene looneis helpt niet en is bovendien ouderwets”, zegt Hans van der Steen van AWVN.

Lastenverlichting
De Boer en Van der Steen zien meer in lastenverlichtingen en andere gerichte maatregelen om het vertrouwen van consumenten te laten toenemen. Volgens VNO-NCW zouden er bijvoorbeeld meer fiscale voordelen moeten komen voor het kopen van een huis.

Oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink gaat ook niet mee in het pleidooi voor een loonstijging. “Dit zijn allemaal macro-calculaties, daar moet je ontzettend mee oppassen.” Bovendien zouden veel mkb’ers door een loonsverhoging in de problemen kunnen komen.

 

door ASTRID SLOOTWEG, 7 aug 2014