Ontslagrecht veranderd

Ontslagrecht veranderd

Over drie maanden verandert het ontslagrecht. In plaats van de variabele ontslagvergoeding krijgen ontslagen werknemers per 1 juli een vergoeding volgens een vaste formule. Het kabinet verwacht dat ontslag goedkoper en eenvoudiger wordt, waardoor bedrijven sneller nieuw personeel durven aan te nemen. Juristen plaatsen grote kanttekens. Rechtsbijstandsverzekeraars verwachten dat veel ontslagrondes zijn uitgesteld vanwege de wijzigingen. Wat kun je verwachten?

Per 1 juli gelden nieuwe ontslagregels. De belangrijkste wijzigingen hebben te maken met het geld dat een werknemer meekrijgt wanneer hij of zij ontslagen wordt. “Deze veranderingen gaan veel impact hebben op werknemer en werkgever, daarom krijgen we er nu al vragen over”, zegt Bert Kersten van Achmea Rechtsbijstand. “Maar de meeste hulpvragen verwachten we in de zomerperiode.” Kersten verwacht dat sommige bedrijven hebben gewacht met hun ontslagrondes tot de nieuwe regels ingaan.

Wat houden die nieuwe ontslagregels in?

De werkgever betaalt een vergoeding aan werknemers die minstens twee jaar voor het bedrijf hebben gewerkt.
De vergoeding wordt per dienstjaar opgebouwd. Elk dienstjaar is goed voor 1/3 maandsalaris. Voor elk jaar dat een werknemer langer dan 10 jaar in dienst is geweest, wordt 1/2 maandsalaris vergoed.

De vergoeding bedraagt maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris als dat hoger is.
Als een werkgever tijdens het dienstverband kosten heeft gemaakt voor scholing, dan mogen deze worden afgetrokken van de ontslagvergoeding.
Als de werkgever ernstige en verwijtbare fouten heeft gemaakt rond het ontslag, dan kan de kantonrechter besluiten een aanvullende vergoeding toe te kennen. Die aanvulling is niet aan een maximum gebonden. Andersom kan de vergoeding ook verlaagd worden als er ernstige verwijten naar de werknemer zijn.

Als iemand ontslagen wordt vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte, dan handelt het UWV het ontslag af. Als er andere redenen zijn dan loopt het ontslag via de kantonrechter.

30-mrt-01_558x249

Werknemer kan in beroep tegen uitspraak
Juristen denken dat het nieuwe ontslagrecht het voor bedrijven niet gemakkelijker maakt. Vroeger was de uitspraak van het UWV of de kantonrechter onherroepelijk, straks kunnen werknemers ook in beroep gaan. Omdat het merendeel van de werknemers tegenwoordig over een rechtsbijstandverzekering beschikt, verwacht arbeidsrechtadvocaat Mark Keuss dat een groot deel van de ontslagen personen ook daadwerkelijk in beroep zal gaan. “Zeker als het ontslag om persoonlijke redenen zoals wangedrag of disfunctioneren gaat”.

Beter schikken of naar de rechter?
Volgens de nieuwe wet kunnen er tijdens ontslagzittingen ook getuigen worden opgeroepen. “Zulke zaken kunnen jaren slepen”, zegt Keuss. Ook het maximum dat aan de ontslagvergoeding is gesteld, zal voor werknemers een stimulans zijn om het ontslag aan te vechten. Keuss verwacht dat werkgevers daardoor eerder een dure schikking zullen treffen met hun voormalige personeel, om zo een juridisch conflict te voorkomen.

Bron: www.wegwijs.nl