Veel werknemers zijn zich er niet van bewust dat een werknemer die verwijtbaar werkloos is, geen recht heeft op een WW-uitkering. Wanneer is hiervan sprake?
Zonder baan zitten is al vervelend genoeg, maar zonder een WW-uitkering wordt de situatie nog nijpender. In sommige gevallen heb je namelijk geen recht op een WW-uitkering, nadat je je baan bent verloren. Dat is onder meer het geval als je verwijtbaar werkloos bent geworden.
Verwijtbare werkloosheid?
Je kunt op verschillende manieren verwijtbaar werkloos zijn. Zo ben je doorgaans verwijtbaar werkloos als je zelf ontslag hebt genomen. Je kunt dit voorkomen door zelf naar de rechtbank te stappen en ontbinding van je arbeidsovereenkomst te verzoeken. De rechtbank kan je verzoek toekennen, zonder dat daar enige verwijtbaarheid aan jouw kant uit voortvloeit.
Je dient dan aan te tonen dat er van jou redelijkerwijs niet langer verwacht kon worden dat je nog langer je werkzaamheden bleef uitvoeren onder de bestaande omstandigheden. Je werd bijvoorbeeld veelvuldig gepest door collega’s zonder dat je leidinggevende daartegen optrad. Ook een arbeidsconflict dat niet aan jou te wijten was waardoor je je werk niet normaal meer kon doen, kan zo tot niet-verwijtbare werkloosheid leiden.
Tijdens proeftijd
Tegenwoordig kan ook ontslag nemen tijdens de proeftijd ertoe leiden dat je geen WW-uitkering krijgt. Het is aan het UWV om te bepalen of van jou verwacht kon worden dat je toch je arbeidscontract tijdens en na de proeftijd zou uitzitten. Ben je het niet eens met de beslissing van het UWV, dan kun je de rechtbank om een oordeel vragen.
Vaststellingsovereenkomst
Je hoeft het niet noodzakelijkwijs tot een procedure bij de rechtbank te laten komen. Is er een arbeidsconflict waardoor je weg wil bij je werkgever, dan kun je ook aansturen op een vaststellingsovereenkomst. Hierin wordt dan kort gezegd opgenomen dat jou niets te verwijten valt bij beëindiging van je arbeidscontract. Je hebt hier wel de hulp van je werkgever voor nodig.
Ontslag krijgen
Je bent ook verwijtbaar werkloos als je verwijtbaar wordt ontslagen, bijvoorbeeld wegens werkweigering of overtreding van (verzuim)voorschriften. Ook dan dien je naar de rechtbank te stappen om je recht op een WW-uitkering veilig te stellen. Je moet dan aantonen dat onder de gegeven omstandigheden ontslag een te vergaande sanctie was. Persoonlijke omstandigheden van de werknemer spelen hierbij een belangrijke rol.
Bron: www.jurofoon.nl