Psycholoog Dr. Jeremy Dean beschrijft onderzoek naar gedrag dat schadelijker is voor de mentale en fysieke gezondheid van mensen dan pesten.
Foto: Freeimages
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die TNO in 2012 onder bijna 25.000 werknemers heeft uitgevoerd, blijkt dat 7,5% van de medewerkers gepest wordt op het werk. Pesten leidt in Nederland jaarlijks tot ruim vier miljoen extra verzuimdagen.
Pesten is dus een groot probleem. Er is echter nog iets ergers dan pesten, zo blijkt uit recent onderzoek door wetenschappers van de University of British Columbia.
Middels enquêtes vroegen de wetenschappers naar ervaringen met pesten en uitsluiting op het werk. Daaruit bleek dat mensen vinden dat het negeren van anderen sociaal aanvaardbaar is, zeker in vergelijking met pesten. Mensen denken dat het negeren van anderen beduidend minder schadelijk is dan het pesten van anderen.
In een volgende enquête werd gekeken naar de feitelijke ervaringen ten aanzien van uitsluiting en pesten. In tegenstelling tot wat mensen denken is het negeren van anderen schadelijker voor het geestelijke en fysieke welzijn dan pesten. In vergelijking met gepeste medewerkers nemen genegeerde medewerkers veel vaker ontslag, hebben zij minder binding met hun werk en ervaren zij meer gezondheidsproblemen.
Professor Sandra Robinson, een van de onderzoekers: “Ons is geleerd dat het negeren van mensen uit sociaal oogpunt de voorkeur geniet – als je niets aardigs kunt zeggen, zeg dan maar niets. Maar uitsluiting zorgt ervoor dat mensen zich hulpeloos voelen, alsof zij het niet waard zijn om aandacht aan te schenken. Er wordt terecht veel aandacht besteed aan pesten op het werk en het voorkomen ervan. Er zijn echter andere, minder duidelijke vormen van pesten, zoals het negeren van mensen, en daar moeten we zeker ook alert op zijn.”
Bron: PsyBlog
door Marco Hendrikse, P&O Actueel, 29 september 2014