Geen categorie

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Discriminatie is al verboden en opgenomen in artikel 1 van de Grondwet. Echter komt discriminatie nog steeds voor op de arbeidsmarkt, door collega’s en zelfs leidinggevenden. Het is belangrijk om elkaar te beschermen tegen dit soort incidenten. Uit onderzoek van de Rijksoverheid in 2018 is het gebleken dat er 1375 meldingen waren van discriminatie op de werkvloer. Dat is een totaal van 6% van de werknemers in Nederland.

Discriminatie heeft verschillende vormen op de werkvloer. Het kan gaan om de seksuele geaardheid. Homoseksuele werknemers kunnen last hebben van grappen die over hun seksuele geaardheid worden gemaakt. Dit kan mede komen doordat degene die de grap maakt, zich niet bewust is van de gevolgen. Anderzijds, wil de persoon waarover de grap gemaakt wordt mogelijk een confrontatie vermijden, maar het gevolg kan zijn dat de desbetreffende persoon zich buitengesloten voelt en met een onprettig gevoel naar het werk gaat. De Rijksoverheid laat echter weten dat er sinds 2018 wel een daling is op deze grond van discriminatie.

Daarnaast komt discriminatie ook voor bij zwangere vrouwen. De werkgever kan het als een risico zien, doordat zij in aanmerking komen voor betaald verlof. Het gevolg hiervan kan zijn dat vrouwen minder snel een vast contract aangeboden krijgen of promotie, Oftewel, er ontstaat een glazen plafond. In het verlengde hiervan, komt discriminatie op grond van sekse. Het is belangrijk dat werkgevers zich bewust blijven van gelijke kansen voor hun medewerkers. Deze vorm van discriminatie verschilt per regio, bijvoorbeeld in het westen van Nederland ligt het aantal klachten lager in vergelijking met regio’s zoals Zuid-Gelderland. Een ander voorbeeld is het discrimineren van mensen met een niet westerse afkomst. Ook deze groep kan te maken krijgen met de discriminerende grappen op de werkvloer. Vaak hebben zij ook moeite om er iets van zeggen, doordat zij bang zijn voor de reacties. De Rijksoverheid concludeert dat het is gebleken uit een test onder 78 callcenters, dat in meer dan de helft van de gevallen er een voorkeur werd uitgesproken voor sollicitanten met een westerse afkomst.

Ten slotte is er nog discriminatie op grond van leeftijd. De werkgevers zijn in dit soort gevallen bevooroordeeld voor het uitnodigen van sollicitanten die ouder zijn dan 50 jaar. Werkgevers kunnen geneigd zijn om een jongere kandidaat aan te nemen, omdat de salarisindicatie lager ligt, terwijl de kwaliteit van het werk uiteindelijk het belangrijkst is. Ondanks de getroffen maatregelen tegen discriminatie, komt dit helaas steeds voor. Bloom Personeelsdiensten probeert hier zo veel mogelijk aan te werken. Wij vinden dat iedereen een kans verdient om zijn of haar plek te vinden op de arbeidsmarkt. Het is voor ons belangrijk om te werken aan positieve veranderingen. Samen komen wij er dan ook beter uit!

Bloom Personeelsdiensten B.V.


(bron: RTL Nieuws)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *