Uncategorized

CBS meldt stijging werkloosheid

Een opmerkelijke trendbreuk: de werkeloosheid is licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die zojuist bekend zijn gemaakt. Sinds maart kwamen er gemiddeld per maand 2.000 werklozen bij. In juni zaten in totaal 313.000 mensen zonder baan. ‘Het lijkt paradoxaal’, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

‘Werkloosheid kan op verschillende manieren stijgen’, zegt Van Mulligen. ‘Mensen kunnen hun baan verliezen, maar er kunnen ook veel meer mensen op zoek gaan naar werk, dan dat er mensen werk vinden. Dat die toestroom groter is.’

Desgevraagd zegt Van Mulligen dat de tijden van hoogconjunctuur wel voorbij zijn: ‘De economische groei in het eerste kwartaal was minder uitbundig. Twee jaar op rij groeide de economie sneller dan in tien jaar tijd, dus het is de natuurlijke gang van zaken: het is niet altijd feest.’ Ook was de arbeidsdeelname niet eerder zo hoog: ‘De groep onbenut arbeidspotentieel slinkt ook’.

Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden ook iets toegenomen. Vanaf maart kwamen er gemiddeld 2.000 werklozen per maand bij, tot een totaal van 313.000. Daarmee komt de werkloosheid uit op 3,4 procent van de beroepsbevolking.

Volgens hoofdeconoom Menno Middeldorp van Rabobank zitten we in een fase van de arbeidsmarkt waarin veel zaken tegelijk gebeuren. ‘De snelheid waarmee de economie groeit neemt af, mensen gaan naar de arbeidsmarkt toe, maar tegelijkertijd worden ook steeds meer risico’s zichtbaar. Dat is een kantelpunt. We denken bij Rabo dat de werkloosheid nog wel gaat stijgen.’

(Bron: BNR)