Woensdag 1 juli gaat de nieuwe Wet werk en zekerheid in. Dat heeft grote invloed op arbeidscontracten en ontslag. De economieredactie van RTL Nieuws zet de belangrijkste veranderingen op een rij.
De bedoeling van de nieuwe Wet werk en zekerheid is om flexibel personeel meer zekerheid te geven en mensen met een vaste aanstelling flexibeler te maken. Dat ziet er als volgt uit:
Sneller vast contract
Mensen krijgen sneller een vast contract. Vanaf 1 juli krijg je een vast contract na twee jaar tijdelijke aanstellingen, voorheen was dat drie jaar. Als je werkgever dat niet wil, moet je er zes maanden uit voordat je weer een nieuw tijdelijk contract kunt krijgen. Dat was voorheen drie maanden.
Sterkere positie flexwerkers
Oproepkrachten krijgen voortaan ook betaald als ze niet worden opgeroepen of als ze hun werk niet kunnen doen door omstandigheden waar ze zelf geen invloed op hebben. Wel kan een bedrijf in het arbeidscontract vastleggen dat dit niet geldt voor de eerste zes maanden dat een oproepkracht in dienst is. Dat geldt ook voor uitzendkrachten. In cao’s kan die periode worden opgerekt tot maximaal anderhalf jaar. Nu is die periode nog oneindig. Daarnaast moeten uitzendkrachten na maximaal 5,5 jaar in dienst komen van het uitzendbureau, en krijgen payrollers dezelfde ontslagbescherming als werknemers in vaste dienst. Een opdrachtgever moet goede redenen hebben om een payroller te ontslaan. Is die er niet, dan kan het payrolbedrijf niet van de medewerker af.
Ontslag gaat via de kantonrechter
Vanaf 1 juli gaat de kantonrechter oordelen over ontslag; dat is sneller en goedkoper voor werkgevers. Voorheen kon een werkgever via het UWV ontslag indienen, maar die behandelt straks alleen nog collectief ontslag. De kantonrechter eist een goed dossier van de werkgever waarom hij iemand wil ontslaan, anders gaat het niet door. Daar tegenover staat dat de ontslagvergoeding een stuk lager wordt.
Ontslagvergoeding wordt lager
De nieuwe ontslagvergoeding gaat transitievergoeding heten. De hoogte ervan is nog steeds gebaseerd op je maandsalaris en het aantal jaren dat je in dienst bent, maar valt lager uit. Per gewerkt jaar krijg je straks eenderde maandsalaris mee. Ben je langer dan tien jaar in dienst, dan wordt dat verhoogd naar een half maandsalaris per gewerkt jaar. Nu krijg je nog per gewerkt jaar een maandsalaris mee; grofweg drie keer zoveel dus. Op de nieuwe ontslagvergoeding zit een maximum van 75.000 euro bruto, of een jaarsalaris, als dat hoger is.
Ook ontslagvergoeding zonder vast contract
Nieuw is dat mensen met een tijdelijk contract ook een vergoeding krijgen als hun contract niet wordt verlengd. Als je ergens twee jaar of langer werkt, krijg je standaard deze transitievergoeding. Heeft je werkgever je scholing aangeboden, dan worden de kosten daarvan afgetrokken van de transitievergoeding.
Verplichte scholing
Werkgevers worden verplicht om hun personeel scholing aan te bieden die ze nodig hebben om hun werk goed uit te voeren. Dat gaat een belangrijk onderwerp worden bij ontslag, want het wordt niet zomaar meer mogelijk om iemand te ontslaan die met behulp van scholing naar en andere functie binnen een bedrijf zou kunnen doorschuiven. Ook mogen werkgevers niet meer zeggen dat een werknemer niet goed functioneert, terwijl ze geen zorg hebben gedragen voor bijscholing die iemand verder had kunnen helpen.
WW wordt korter
Ook onderdeel van de nieuwe Wet werk en zekerheid, maar pas later van toepassing: de duur van de werkloosheidsuitkering gaat omlaag. Vanaf 1 januari 2016 wordt de WW stapsgewijs teruggebracht naar maximaal 24 maanden in 2019. Nu duurt de WW nog maximaal 38 maanden. Ook de opbouw wordt minder: per gewerkt jaar bouw je een maand WW op en vanaf het tiende jaar bouw je een halve maand WW op per gewerkt jaar. Alles wat je voor 2016 hebt opgebouwd, blijft staan. Na een half jaar WW ben je verplicht elk werk te accepteren; nu hoeft dat pas na 1 jaar.
Meer details zijn te lezen op de website van de Rijksoverheid
bron:rtlnieuws.nl