Uncategorized

Werken in de kou

Werken in de kou, met sneeuw, regen of wind is niet prettig. Bij lage temperaturen presteer je minder goed en krijg je zere tenen en handen. Bovendien kan werken in de kou zonder goede bescherming leiden tot onderkoeling of zelfs bevriezing. Bescherm jezelf dus zo goed mogelijk.

Wie lopen risico?
Zo’n 19% van de Nederlandse werknemers heeft regelmatig last van de kou op het werk. Je loopt extra gezondheidsrisico als je niet de juiste kleding draagt. Je hebt hier bijvoorbeeld mee te maken als je:
– werkt in de buitenlucht
– werkt in een koel- of vriescel
– weinig beweegt

Wanneer is het te koud om te werken?
Bij temperaturen boven de 15 °C is er vaak geen direct risico. Onder de 15 °C heb je bescherming als extra kleding en handschoenen nodig. Bij een gevoelstemperatuur van -6 °C of lager vinden wij dat werken niet meer verantwoord is. In de bouw mogen de werknemers dan het werk buiten neerleggen.

Gevoelstemperatuur berekenen
Om te bepalen hoe koud het is, is niet alleen de omgevingstemperatuur, maar ook de gevoelstemperatuur van belang. In de kolom Chill van het KNMI staat de actuele gevoelstemperatuur (met waarnemingen die iedere 10 minuten worden ververst). Of lees de uitleg over gevoelstemperatuur op de website van het KNMI.

Koude toeslag
In bepaalde bedrijfstakken is het niet te voorkomen dat je in de kou werkt. Als je bijvoorbeeld werkt in koel- en vriescellen bij een vleeswarenbedrijf. Ook hier geldt dat je je werk veilig en gezond moet kunnen doen en dat de werkgever voldoende maatregelen treft om daarvoor te zorgen. Maar om werknemers enigszins tegemoet te komen wordt soms een koude toeslag afgesproken. Dat is een toeslag bovenop je loon als je standaard in zulke koude omstandigheden werkt. Werk je standaard in een koude omgeving? Kijk dan in jouw cao of er ook een koude toeslag voor jou geldt.

Werk weigeren: wetten en regels
Volgens de wet mag je je werk stilleggen als hitte of kou ernstig en onmiddellijk gevaarlijk is voor je veiligheid of gezondheid.

(Bron: FNV)