Geen categorie

Waarom ondanks alle vacatures in Twente niet iedereen aan het werk is

De economie draait op volle toeren, bedrijven doen goede zaken en personeel is niet aan te slepen. In Twente zijn er op dit moment 6700 vacatures. Maar nog steeds zitten er 9525 mensen in de WW. Mensen die een uitkering ontvangen en snel aan het werk willen. Waarom vullen zij dan die 6700 vacatures niet in?

Linda Donker kan niet wachten tot ze zelfstandig op de bus rijdt als buschauffeur. Onlangs mocht ze al even aan het vak snuffelen, tijdens een rijtest door Almere. “Wat was dat gaaf”, vertelt ze met een grote grijns op haar gezicht. “Toen ik uit die bus kwam stond ik echt te stuiteren.”

Dat kon zij zich ruim een jaar geleden niet voorstellen. Toen werkte de Bornse nog als HR-manager. Maar de personeelsfunctionaris raakte haar baan kwijt. Ze kwam in de WW terecht en stuurde elke maand zeker 25 sollicitatiebrieven in haar zoektocht naar een nieuwe baan in dezelfde branche. Minstens twee keer in de week werd ze uitgenodigd voor een gesprek, wat vaak ook nog tot een tweede gesprek leidde. Maar het leverde haar geen baan op. “Bij de afwijzing hoorde ik vaak dat er wel tachtig mensen gesolliciteerd hadden, van wie ze er minstens tien op gesprek lieten komen”, vertelt Donker. “Na de zoveelste afwijzing dacht ik: ‘ik moet wat anders zoeken’.”

 

Buschauffeur

Dat heeft ze nu gevonden bij Keolis, de vervoersmaatschappij. In vier weken tijd volgt ze met zeventien anderen de praktijkopleiding, daarna volgen vier weken van intensieve rijopleiding. En vanaf eind januari rijdt ze zelfstandig op de Keolis-bus op een van de lijnen in de regio Twente. De stap die Linda Donker maakt, omscholing naar een heel ander vak, is een stap die veel mensen de komende jaren moeten zetten om aan het werk te komen, voorspellen arbeidsmarktdeskundigen. Vraag en aanbod sluiten namelijk niet goed op elkaar aan. Er is de laatste jaren vooral veel administratief werk verdwenen. Zo ging tussen 2013 en 2016 een op de vijf secretaressebanen verloren. Net als administratieve functies, die door automatisering overbodig werden. Terwijl er in járen niet zoveel vacatures zijn geweest als nu; 6700 in Twente.

Sollicitaties

Pieksma en haar collega’s ondersteunen en begeleiden de werklozen in hun zoektocht naar werk. Daar zijn voorwaarden voor de werkzoekende aan gekoppeld. Zoals de verplichting om per periode van vier weken minstens vier sollicitaties door te geven. En de bereidheid om mee te doen aan trainingen, workshops en netwerkbijeenkomsten. “De werkzoekende kan daarmee zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten en daardoor sneller een baan vinden.”

Het eerste half jaar krijgt de werkzoekende de tijd om een baan te vinden die past bij de eigen wensen en achtergrond. Na een half jaar heeft iedereen met een WW-uitkering de verplichting verder te kijken dan het eigen vakgebied.

Grote impact

Volgens de adviseur van het UWV zijn er maar weinig mensen die het liefst de maximale periode in de WW blijven. “Werk is zo belangrijk. Ontslag heeft vaak een grote impact op mensen. Ze gaan aan zichzelf twijfelen, worden onzeker. En als de omgeving dan ook telkens vraagt ‘heb je nou nog niks gevonden’ wordt dat alleen maar erger. Het gaat veel mensen niet eens om het salaris. Maar werk is belangrijk, het geeft zin aan je leven.”

Dat zegt ook Linda Donker. Het is een van de redenen dat ze zich nu laat omscholen tot buschauffeur. “Ik wil gewoon werken. Zolang thuiszitten is verschrikkelijk.”

(Bron: Tubantia.nl)